Egész nap planetárium - új filmek március 19-én

Egész nap planetárium - új filmek március 19-én

Az év során több új planetáriumi filmmel bővítjük programunkat. Ezek közül az első, "A Földtől az Univerzum határáig" című film februártól a nappali csillagászati programjaink részévé vált, annak végén vetítjük. Március 19-én, vasárnap, több új filmet is vetítünk a szokásostól eltérő programrendben. Vasárnapi programunk:

9:15 - 10:00 Napszúrás + naptávcsöves bemutató (10 éves kortól)
Miként termeli Napunk a minket is éltető energiát? Milyen megfigyelhető jelenségek játszódnak le a felszínén? Mik azok a napkitörések és milyen hatással vannak ránk? A Nap fizikáját bemutató filmet 10 éves kortól ajánljuk. Derült időben a film után rövid naptávcsöves bemutatót tartunk. Ha ez nem lehetséges, a programot a távcsövek történetét bemutató "Két kis üveglencse" című filmmel fejezzük be.

10:15 – 11:00 Perzeusz és Androméda (rajzfilm) + csillagos égbolt bemutatása (4 éves kortól)
Gyerekeknek szóló programunkban a csillagos égbolt bemutatása után Androméda, Perzeusz, Kassziopeia és Cefeusz csillagképek történetét bemutató rajzfilmet vetítjük. A film nyomokban szörnyeket tartalmaz, ezért 4 éves kortól ajánljuk.

11:15 – 12:00 Sötét anyag – Egy kozmikus titok nyomában (13 éves kortól)
Az Univerzum nagytömegű égitestjei meghatározzák más égitestek mozgását. A fizika törvényei ismeretében csillagászok felfedezték, hogy az anyag jelentős része láthatatlan távcsöveink számára is. Mi lehet ez a sötét anyag? A sötét anyag kutatásáról szóló filmet 13 éves kortól ajánljuk.

12:00 – 12:55 Napszúrás + naptávcsöves bemutató (10 éves kortól)
Miként termeli Napunk a minket is éltető energiát? Milyen megfigyelhető jelenségek játszódnak le a felszínén? Mik azok a napkitörések és milyen hatással vannak ránk? A Nap fizikáját bemutató filmet 10 éves kortól ajánljuk. Derült időben a film után rövid naptávcsöves bemutatót tartunk. Ha ez nem lehetséges, a programot az Európai Déli Obszervatórium anyagaiból készült "A Földtől az Univerzum határáig" című filmmel fejezzük be.

13:00 – 13:50 Kozmikus eredetünk + Sötét (13 éves kortól)
Két film haladóknak. ;) Az első film a Hubble űrtávcső Cosmic Origins Spectrograph műszerének bemutatása kapcsán a csillagászati megfigyelések egyik fajtáját, a spektroszkópiát és annak csillagászati alkalmazásait ismerteti. A második film a sötét anyag kutatásáról szól – másképpen feldolgozva, mint a Sötét anyag című filmben. Mi lehet az az anyag, ami Univerzum teljes tömegének a csillagoknál, a látható anyagnál jóval nagyobb részét adja?

14:00 – 14:45 A kozmikus fény végzete + csillagos égbolt bemutatása (10 éves kortól)
Prof. Kolláth Zoltán fényszennyezésről, a csillagos égbolt védelméről szóló filmjének hosszabb változatát vetítjük a program második felében. Azt megelőzően a planetáriumi előadás során a sokak által ismeretlen éjszakai égbolt szabad szemmel is látható jelenségeit, égitestjeit vesszük sorra: a Tejút, a csillagképek, a bolygók.

15:00 – 15:40 Sötét anyag – Egy kozmikus titok nyomában (13 éves kortól)
Az Univerzum nagytömegű égitestjei meghatározzák más égitestek mozgását. A fizika törvényei ismeretében csillagászok felfedezték, hogy az anyag jelentős része láthatatlan távcsöveink számára is. Mi lehet ez a sötét anyag? A sötét anyag kutatásáról szóló filmet 13 éves kortól ajánljuk.

16:00 - 16:45 Napszúrás + naptávcsöves bemutató (10 éves kortól)
Miként termeli Napunk a minket is éltető energiát? Milyen megfigyelhető jelenségek játszódnak le a felszínén? Mik azok a napkitörések és milyen hatással vannak ránk? A Nap fizikáját bemutató filmet 10 éves kortól ajánljuk. Derült időben a film után rövid naptávcsöves bemutatót tartunk. Ha ez nem lehetséges, a programot a földi élet kialakulásának kutatásáról szóló "Az élet eredete" című filmmel zárjuk. Milyen körülmények uralkodtak a Földön négy milliárd évvel ezelőtt? Mi minden történhetett azóta a Földön? Lehet-e élet más bolygókon? Egyre több kérdésre tudjuk a választ, de egyre több a kérdés. ;)