Téli programrendünk
Téli programrendünk

A csillagvizsgáló március 16-tól határozatlan ideig zárva lesz. A meghirdetett programok elmaradnak. Amennyiben lehetséges, azokat egy későbbi időpontban megtartjuk. 

A COVID-19 koronavírus megjelenése és terjedése okozta veszélyhelyzet miatt a SEFAG Zrt. vezetése határozatlan időre elrendelte a Zselici Csillagpark működésének felfüggesztését, látogathatóságának beszüntetését. A döntés visszavonásig érvényes. Megértésüket köszönjük! 

A zárva tartás idején emailben tudják felvenni velünk a kapcsolatot.

 

Várható heti programrendünk az újranyitás után

 

Kedves Vendégek!

Az ősz elejétől az iskolai nyári szünet kezdetéig az alábbi programrenddel várjuk Önöket. Nappali csillagászati és planetáriumi programokat keddtől vasárnapig minden nap tartunk. Programunk hétről-hétre hasonló (ld. alább), de nagyobb csoportok bejelentkezése, szakmai programok vagy technikai okok miatt módosulhat. A változásokat az alábbi programrendben jelezzük. Az oldal folyamatosan frissül. A programváltozás jogát fenntartjuk. 

Programváltozások a közeljövőben 

 

hétfő: ZÁRVA 

kedd-szerda-csütörtök (nyitva: 10:00-16:00)

10:15 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, a természeti kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "Napszúrás" - film éltető csillagunkról és az űridőjárásról (kb. 1,5-2 óra)
12:15 A Nap felszínének távcsöves bemutatása és planetáriumi filmvetítés** - "A Nap" (kb. 60 perc) 
13:15 Planetáriumi filmvetítés (kb. 50 perc)
              keddi napokon - 1. "Az élet eredete" - a földi élet kialakulásáról; 2. "Két kis üvegdarab" - a távcső története
              szerdai napokon - 1. "Dark" - film a sötét anyagról; 2. "Maják csillagai" - egy letűnt kultúra világképéről  
             csütörtöki napokon - 1. "Kozmikus fény végzete" - film a fényszennyezésről; 2. "Galaxisok"  - a Tejútról és más csillagvárosokról
14:15 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója**, a csillagászati kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "A Földtől az Univerzum pereméig" - csillagászati ismereteinket, kutatásokat összefoglaló látványos film (kb. 1,5-2 óra)

         * borult időben: a meteorit gyűjtemény bemutatása    
       ** borult időben: planetáriumi előadás a zselici csillagos égboltról és filmvetítés

 
péntek (nyitva: 15:00-23:00) 

Pénteki programrendünk az esti távcsöves bemutatókhoz, a sötétedéshez és égitestek láthatóságához igazodik, ezért időről-időre változik. Pénteki programjaink március végéig.

15:15 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "A Földtől az Univerzum pereméig" - csillagászati ismereteinket összefoglaló látványos film (kb. 1,5 óra) 
           // * borult időben: a csillagos égbolt bemutatása a planetáriumban   
17:15 Meteoritgyűjtemény bemutatása (kb. 45 perc)

18:30 Esti távcsöves program és planetáriumi előadás kisgyerekes családoknak (program hossza kb. 1 óra)   
          // a részvétel regisztrációhoz kötött, elérhetőségeinket ld. lap alján 
          // a regisztrációkat csak nyitva tartási időben tudjuk rögzíteni
          // regisztrált vendégek hiányában nem tartunk programot  
          // borult időben a távcsöves bemutatót nem tudjuk megtartani, bővebb planetárium programot tartunk 

20:00 Éjszakai távcsöves bemutató (program hossza kb. 2 óra, holdfázis 
          // a részvétel regisztrációhoz kötött, elérhetőségeinket ld. lap alján 
          // a programra maximum negyvenen tudnak regisztrálni  
          // a regisztrációkat csak nyitva tartási időben tudjuk rögzíteni
          // regisztrált vendégek hiányában nem tartunk programot  
          // borult időben csillagos égbolt bemutatása a planetáriumban és filmvetítés 

  

szombat (nyitva 9:00-17:00) 

 9:15 Nap távcsöves bemutatója*, kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "A Földtől az Univerzum pereméig" - csillagászati ismereteinket összefoglaló látványos film (kb. 1,5 óra)
         * borult időben: a meteorit gyűjtemény bemutatása           
11:15 Nap távcsöves bemutatója**, kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "A Nap" - éltető csillagunkat bemutató film (kb. 1,5 óra)
        ** borult időben: a csillagos égbolt bemutatása a planetáriumban  
13:15 Planetáriumi filmvetítés - "A látás" - a fény útja a csillagoktól hozzánk   
14:15 Gyerekprogram a csillagvizsgálóban (program hossza kb. 70-80 perc)
15:15 Nap távcsöves bemutatója*, a meteorit gyűjtemény bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "Az élet eredete" látványos film a földi élet kialakulásáról (kb. 1,5 óra) 

  

vasárnap (nyitva 9:00-17:00) - március 15-én is!

09:15 Planetáriumi program gyerekeknek: a zselici csillagos égbolt bemutatása és filmvetítés - "Perzeusz és Androméda" - rajzfilm csillagképek történetéről (program hossza kb. 45 perc) 
10:30 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "A Nap" - éltető csillagunkat bemutató film (kb. 1,5-2 óra) 
13:30 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "Az élet eredete" látványos film a földi élet kialakulásáról (kb. 2 óra) 
16:00 A zselici a csillagos égbolt bemutatása a planetáriumban és filmvetítés - "A Földtől az Univerzum pereméig" - csillagászati ismereteinket, kutatásokat összefoglaló látványos film (kb. 1 óra)

 

 

Megjegyzések

  • Nappali teljes programoknál, mikor borult az idő, a Nap távcsöves bemutatása elmarad. Ilyenkor az érdeklődőknek a távcsőkupolát a program végén mutatjuk meg.
  • Bejelentkező csoportok kérésére a program kezdési időpontja és egyes állomásai módosulhatnak az általános programrendhez képest.
  • Programjainkhoz, szabad helyek függvényében, kezdés után is csatlakozhatnak. Lehetőség van csak a programok utolsó állomásán, a planetáriumi előadáson és vetítésen részt venni.. 
  • Nappali erdei túrákat a Zselici Csillagparkban csak előzetes egyeztetés után tudunk tartani (részletek, regisztráció itt). 
  • Éjszakai túrákat november-március időszakra általában nem tervezünk. Az időjárás és az erdei utak járhatóságának függvényében hirdetünk meg időpontokat. 
  • Szeptembertől nyárig általában csak pénteki napokon tartunk esti távcsöves bemutatókat nyitva tartási időben. Csoportok számára, kapacitásunk függvényében, egyeztetés után, más időpontokban is tarthatunk esti programokat.