Aktuális programok (folyamatosan frissül)
Aktuális programok (folyamatosan frissül)

Kedves Vendégek!

Nappali csillagászati és planetáriumi programokat keddtől vasárnapig minden nap tartunk. Programunk hétről-hétre hasonló (ld. alább), de nagyobb csoportok bejelentkezése, szakmai programok vagy technikai okok miatt módosulhat. A változásokat az alábbi programrendben jelezzük. Az oldal folyamatosan frissül. A programváltozás jogát fenntartjuk. 

 

Heti programrendünk

hétfő: zárva

kedd-szerda-csütörtök (nyitva: 10:00-16:00)

10:15 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, a meteorit gyűjtemény bemutatása, planetáriumi előadás és filmvetítés - "Kozmikus eredetünk" - film a csillagászati megfigyelésekről (kb. 1,5-2 óra)
12:30 A Nap felszínének távcsöves bemutatása és planetáriumi filmvetítés - "Napszúrás" (kb. 60 perc)
         // borult időben: a meteorit gyűjtemény bemutatása és planetáriumi filmvetítés 
              kedden - "Az élet eredete" - látványos film a földi élet kialakulásáról
              szerdán - "Dark" - film a sötét anyagról  
              csütörtökön - "Kozmikus fény végzete" - film a fényszennyezésről  
14:00 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, a meteorit gyűjtemény bemutatása, planetáriumi előadás és filmvetítés - "A Földtől az Univerzum pereméig" - csillagászati ismereteinket, kutatásokat összefoglaló látványos film (kb. 1,5-2 óra)

 

péntek (nyitva: 15:00-23:00) 

15:15 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, a meteorit gyűjtemény bemutatása, planetáriumi előadás és filmvetítés - "A Földtől az Univerzum pereméig" - csillagászati ismereteinket, kutatásokat összefoglaló látványos film (kb. 1,5 óra)
17:15 Planetáriumi filmvetítés: "A sötét anyag nyomában" (kb. 40 perc)

19:00 Éjszakai távcsöves bemutató (program hossza kb. 2 óra, regisztrációholdfázis
          // borult időben csillagos égbolt bemutatása a planetáriumban és filmvetítés 
              - "A kozmikus fény végzete" és "Kozmikus eredetünk" - film a csillagászati megfigyelésekről 

Regisztráció: jelenleg minden pénteki időpontra van még szabad hely

21:30 Éjszakai távcsöves bemutató (program hossza kb. 2 óra, regisztráció, holdfázis
          // regisztrált vendégek hiányában nem tartunk programot  
          // borult időben csillagos égbolt bemutatása a planetáriumban és filmvetítés 
              - "A kozmikus fény végzete" és "Szférák harmóniája

Regisztráció: jelenleg minden pénteki időpontra van még szabad hely

 

Március 24. szombat (a szokásostól eltérően nyitva: 09:00-20:00) 

09:15 Planetáriumi program: A zselici csillagos égbolt bemutatása és filmvetítés - "Az élet eredete" látványos film a földi élet kialakulásáról - (a program hossza kb. 40-60 perc) MEGTELT
10:30 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, a meteorit gyűjtemény bemutatása, planetáriumi előadás és filmvetítés - "A Földtől az Univerzum pereméig" - csillagászati ismereteinket, kutatásokat összefoglaló látványos film (kb. 1,5-2 óra) 
13:30 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, a meteorit gyűjtemény bemutatása, planetáriumi előadás és filmvetítés - "Az élet eredete" látványos film a földi élet kialakulásáról (kb. 2 óra) 
16:00 Planetáriumi program: a zselici csillagos égbolt bemutatása és filmvetítés (kb. 60 perc)
          - "Kozmikus eredetünk" - film a csillagászati megfigyelésekről 
18:00 A Föld órája program- Ezen az estén is az éjszakai természetről, erdőről és égboltról szól programunk, és arról, hogy mi mit teszünk és tehetünk környezetünk megóvása és védelme érdekében. A program során a fényszennyezés hatásairól, a fényszennyezéstől mentes környezetről is szó lesz. A program keretében rövid előadásokat hallgathatnak meg és planetáriumi filmvetítésen vehetnek részt. A program ingyenes.
19:00 Derült időben távcsöves bemutatót tartunk. A bemutatóra kedvezményes jegy váltható: 1000 Ft/fő.   Borult idő esetén a program elmarad, a nyitva tartás módosul. 

Kérjük, telefonos vagy emailes regisztrációval jelezzék a 18:00-kor kezdődő programon ill. a távcsöves bemutatón való részvételi szándékukat!

 

 SZOKÁSOS NYITVA TARTÁSUNK: szombat-vasárnap (nyitva 9:00-17:00)

09:15 Planetáriumi program gyerekeknek: a zselici csillagos égbolt bemutatása és filmvetítés - "Perzeusz és Androméda" - rajzfilm csillagképek történetéről; a program végén a nagyobb gyerekeknek és szüleiknek van mód a csillagászati kiállítás rövid bemutatására is (program hossza kb. 40-60 perc) 
10:30 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, a meteorit gyűjtemény bemutatása, planetáriumi előadás és filmvetítés - "A Földtől az Univerzum pereméig" - csillagászati ismereteinket, kutatásokat összefoglaló látványos film (kb. 1,5-2 óra) 
13:30 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, a meteorit gyűjtemény bemutatása, planetáriumi előadás és filmvetítés - "Az élet eredete" látványos film a földi élet kialakulásáról (kb. 2 óra) 
16:00 Planetáriumi program: a zselici csillagos égbolt bemutatása és filmvetítés (kb. 60 perc)
          - "Kozmikus eredetünk" - film a csillagászati megfigyelésekről 

   

Megjegyzések

  • * Nappali teljes programoknál, mikor borult az idő, a Nap távcsöves bemutatása elmarad. Ilyenkor az érdeklődőknek a távcsőkupolát a program végén mutatjuk meg.
  • Nappali erdei túrákat a Zselici Csillagparkban csak előzetes egyeztetés után tudunk tartani (részletek, regisztráció itt). 
  • Éjszakai túrákat 2018 tavaszáig nem tervezünk. Az időjárás és az erdei utak járhatóságának függvényében hirdetünk meg majd időpontokat. 
  • Szeptembertől nyárig általában csak pénteki napokon tartunk esti távcsöves bemutatókat nyitva tartási időben. Csoportok számára, kapacitásunk függvényében, egyeztetés után, más időpontokban is tarthatunk esti programokat.