Őszi-téli programrendünk
Őszi-téli programrendünk

Kedves Vendégek!

Az ősz elejétől az iskolai nyári szünet kezdetéig az alábbi programrenddel várjuk Önöket. Nappali csillagászati és planetáriumi programokat keddtől vasárnapig minden nap tartunk. Programunk hétről-hétre hasonló (ld. alább), de nagyobb csoportok bejelentkezése, szakmai programok vagy technikai okok miatt módosulhat. A változásokat az alábbi programrendben jelezzük. Az oldal folyamatosan frissül. A programváltozás jogát fenntartjuk. 

Programváltozások a közeljövőben 

  • jelenleg nincs 

A téli időszakban vadászati tevékenység miatt rövidebb időszakokra a csillagvizsgálóhoz vezető egyik-másik útvonalat lezárhatják. Kérjük, a lezárásokról Hotel Kardosfa recepcióján (82/505-190) ill. itt tájékozódhat!

 

Heti programrendünk 

hétfő: ZÁRVA 

kedd-szerda-csütörtök (nyitva: 10:00-16:00)

10:15 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, a természeti kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "Napszúrás" - film éltető csillagunkról és az űridőjárásról (kb. 1,5-2 óra)
12:15 A Nap felszínének távcsöves bemutatása és planetáriumi filmvetítés** - "A Nap" (kb. 60 perc) 
13:15 Planetáriumi filmvetítés (kb. 50 perc)
              keddi napokon - 1. "Az élet eredete" - a földi élet kialakulásáról; 2. "Két kis üvegdarab" - a távcső története
              szerdai napokon - 1. "Dark" - film a sötét anyagról; 2. "Maják csillagai" - egy letűnt kultúra világképéről  
             csütörtöki napokon - 1. "Kozmikus fény végzete" - film a fényszennyezésről; 2. "Galaxisok"  - a Tejútról és más csillagvárosokról
14:15 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója**, a csillagászati kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "A Földtől az Univerzum pereméig" - csillagászati ismereteinket, kutatásokat összefoglaló látványos film (kb. 1,5-2 óra)

         * borult időben: a meteorit gyűjtemény bemutatása    
       ** borult időben: planetáriumi előadás a zselici csillagos égboltról és filmvetítés

 
péntek (nyitva: 15:00-23:00) 

Pénteki programrendünk az esti távcsöves bemutatókhoz, a sötétedéshez és égitestek láthatóságához igazodik, ezért időről-időre változik. Pénteki programjaink február végéig.

15:15 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "A Földtől az Univerzum pereméig" - csillagászati ismereteinket összefoglaló látványos film (kb. 1,5 óra) 
           // * borult időben: a csillagos égbolt bemutatása a planetáriumban   
17:15 Meteoritgyűjtemény bemutatása (kb. 45 perc)

18:00 Esti távcsöves program és planetáriumi előadás kisgyerekes családoknak (program hossza kb. 1 óra)   
          // a részvétel regisztrációhoz kötött, elérhetőségeinket ld. lap alján 
          // a regisztrációkat csak nyitva tartási időben tudjuk rögzíteni
          // regisztrált vendégek hiányában nem tartunk programot  
          // borult időben a távcsöves bemutatót nem tudjuk megtartani, bővebb planetárium programot tartunk 

20:00 Éjszakai távcsöves bemutató (program hossza kb. 2 óra, holdfázis 
          // a részvétel regisztrációhoz kötött, elérhetőségeinket ld. lap alján 
          // a programra maximum negyvenen tudnak regisztrálni  
          // a regisztrációkat csak nyitva tartási időben tudjuk rögzíteni
          // regisztrált vendégek hiányában nem tartunk programot  
          // borult időben csillagos égbolt bemutatása a planetáriumban és filmvetítés 

  

szombat (nyitva 9:00-17:00) 

 9:15 Nap távcsöves bemutatója*, kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "A Földtől az Univerzum pereméig" - csillagászati ismereteinket összefoglaló látványos film (kb. 1,5 óra)
         * borult időben: a meteorit gyűjtemény bemutatása           
11:15 Nap távcsöves bemutatója**, kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "A Nap" - éltető csillagunkat bemutató film (kb. 1,5 óra)
        ** borult időben: a csillagos égbolt bemutatása a planetáriumban  
13:15 Planetáriumi program: a zselici csillagos égbolt bemutatása és filmvetítés
         - "A látás" - a fény útja a csillagoktól hozzánk   
14:15 Téli gyerekprogram a Csillagvizsgálóban (program hossza kb. 70-80 perc)
15:15 Nap távcsöves bemutatója*, a meteorit gyűjtemény bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "Az élet eredete" látványos film a földi élet kialakulásáról (kb. 1,5 óra) 

  

vasárnap (nyitva 9:00-17:00) 

09:15 Planetáriumi program gyerekeknek: a zselici csillagos égbolt bemutatása és filmvetítés - "Perzeusz és Androméda" - rajzfilm csillagképek történetéről; a program végén a nagyobb gyerekeknek és szüleiknek van mód a csillagászati kiállítás rövid bemutatására is (program hossza kb. 40-60 perc) 
10:30 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "A Nap" - éltető csillagunkat bemutató film (kb. 1,5-2 óra) 
13:30 Csillagászat mindenkinek - a Nap távcsöves bemutatója*, kiállítás bemutatása, planetáriumi filmvetítés - "Az élet eredete" látványos film a földi élet kialakulásáról (kb. 2 óra) 
16:00 A zselici a csillagos égbolt bemutatása a planetáriumban és filmvetítés - "A Földtől az Univerzum pereméig" - csillagászati ismereteinket, kutatásokat összefoglaló látványos film (kb. 1 óra)

 

 

Megjegyzések

  • Nappali teljes programoknál, mikor borult az idő, a Nap távcsöves bemutatása elmarad. Ilyenkor az érdeklődőknek a távcsőkupolát a program végén mutatjuk meg.
  • Bejelentkező csoportok kérésére a program kezdési időpontja és egyes állomásai módosulhatnak az általános programrendhez képest.
  • Programjainkhoz, szabad helyek függvényében, kezdés után is csatlakozhatnak. Lehetőség van csak a programok utolsó állomásán, a planetáriumi előadáson és vetítésen részt venni.. 
  • Nappali erdei túrákat a Zselici Csillagparkban csak előzetes egyeztetés után tudunk tartani (részletek, regisztráció itt). 
  • Éjszakai túrákat november-március időszakra általában nem tervezünk. Az időjárás és az erdei utak járhatóságának függvényében hirdetünk meg időpontokat. 
  • Szeptembertől nyárig általában csak pénteki napokon tartunk esti távcsöves bemutatókat nyitva tartási időben. Csoportok számára, kapacitásunk függvényében, egyeztetés után, más időpontokban is tarthatunk esti programokat.