Planetáriumi filmjeink
Planetáriumi filmjeink

Perszeusz és Androméda

A legifjabb korosztálynak szóló történet főszereplője a szépséges Androméda hercegnő, akinek élete kis híján tragikus fordulatot vesz, amikor anyja, a hiú és öntelt Kassziopeia királyné magára haragítja a görög isteneket. Poszeidón, a tengerek ura egy rettenetes szörnyet küld a királyság ellen, hogy megbüntesse az  embereket  a királynő vakmerőségéért. Ám ekkor feltűnik Perszeusz, a legendás hős, és szembeszáll a tengeri szörnnyel, hogy elnyerje a hercegnő kezét. (Időtartam: 20 perc. Ajánlott: 4 éves kortól)

 

Brumi Maci űrkalandozása

Brumi Maci és legjobb barátja, Virág rakétába ülnek és egyik bolygóról a másikra utazva felderítik a naprendszer minden szegletét. Az óvodásoknak készült kedves mesefilm könnyen megjegyezhető dal segítségével tanítja meg a bolygók nevét a legkisebb korosztálynak, egyúttal ráébreszti őket arra is, hogy bármilyen sok kaland várjon is minket a végtelen univerzumban, mégiscsak a Föld a legszebb bolygó és az igazi otthonunk, amelyre érdemes vigyáznunk. (Időtartam: 20 perc, ajánlott: 4-7 éveseknek.) 

 

Szimat kapitány kalandjai

Szimat kapitány valójában egy űrlény, aki egy barátságos kutyus alakját öltötte magára, hogy ne legyen túl ijesztő a megjelenése a gyerekek számára. Útitársával, a Szuperintelligens Fedélzeti Számítógéppel járják a végtelen űrt, és most eljöttek hozzánk, földlakókhoz, hogy elkalauzoljanak minket naprendszerünk bolygóira. Csakhogy a fedélzeten potyautas tartózkodik: Tuk kapitány, aki valójában nem is kapitány, csak egy nagyszájú, mindenbe belekotnyeleskedő tukán, és aki képes bajba keverni a fedélzeten utazókat. Szerencsére a végén minden jóra fordul és megállapíthatjuk, hogy a Föld a legbarátságosabb bolygó a világűrben. (Időtartam: 30 perc. Ajánlott: 5 és 10 év között)

 

Az élet eredete

A látványos, minden korosztály számára ajánlható családi film a földi élet keletkezésének, fejlődésének néhány lényegesebb állomását tárgyalja. A kozmikus utazás során az idők kezdetéig repülünk vissza, és követjük az élet kialakulásának folyamatát a kezdetleges élőlények megjelenésétől a gondolkodó ember színrelépéséig. Utunk végén elhagyjuk a Föld bolygót, és a naprendszer néhány olyan égitestét is meglátogatjuk, amely az élet hordozásához szükséges alapvető feltételek némelyikével is rendelkezik. (Időtartam: 20 perc. Ajánlott: 6 éves kortól)

 

 

A maják csillagai

Az égbolt titkait fürkésző, az univerzum megfigyelését magas szinten művelő régmúlt civilizáció, a maják világába repülünk vissza, megismerkedünk isteneikkel és szentélyeikkel, mindezt egy megkapó képi világú, élénk színekkel teli animációs film keretében. Hogyan magyarázták az égi jelenségek és mozgások mibenlétét, és miként próbáltak kapcsolatba lépni őseik szellemével? Ezekre a kérdésekre ad választ a mesélő, maga is ennek a letűnt világnak egy képviselője. (6 éves kortól)

 

 

Két kis üvegdarab

Négyszáz évvel ezelőtt holland optikusok felfedezésének hírét hallva Galileo Galilei két kis üveglencsét illesztett egy csőbe, és műszerét az égre emelte. Amit látott, dokumentált, és az itáliai előkelőségekkel megosztott, fenekestül felforgatta a világot, és egy új világegyetem modelljének kézzelfogható bizonyítékát adta meg. Ismerkedjünk meg tehát a távcső történetével! (Időtartam: 20 perc. Ajánlott: 8 éves kortól)

 

 

A Földtől az univerzum pereméig

Rövid csillagászattörténeti áttekintést követően megismerkedünk az általunk belátható univerzum objektumaival, kezdve naprendszerünkkel és bolygótestvéreinkkel, majd fokozatosan távolodva otthonunktól tejútrendszerünk nyílt- és gömbhalmazairól, a planetáris ködökről, csillagközi gázfelhőkről, a galaxisunkat alkotó csillagok életciklusáról tudhatunk meg alapvető információkat. Végül kilépünk az intergalaktikus térbe, ahol a galaxisok halmazokba, szuperhalmazokba csoportosulnak. Távcsöves bemutatóink iránt érdeklődő vendégeknek erősen ajánlott! (Időtartam: 29 perc. Ajánlott: 10 éves kortól)

 

 

Napszúrás

Éltető csillagunk, a Nap működéséről, valamint a földi életre és technikai civilizációnkra gyakorolt hatásáról könnyed stílusban szóló, minden korosztálynak ajánlható film, mely szervesen kapcsolódik a naptávcsöves megfigyeléshez. Megismerkedhetünk a napkitörések veszélyeivel, vagy épp a sarki fény elképesztő, félelmetes, látványos, megbabonázó jelenségének fizikai hátterével is, és megtudhatjuk, hogy a világűrben is létezik időjárás. (Időtartam: 20 perc. Ajánlott: 10 éves kortól)

 

 

A Nap

 
Éltető csillagunk, a Nap. Ez a majdnem minden szempontból nézve teljesen átlagos törpecsillag létfontosságú mozgatórugója a földi élet működésének, nélküle semmilyen életforma nem alakult volna ki bolygónkon. Ősi kultúrák tisztelték legfőbb istenükként és hozták létre naptárrendszerüket a Nap égi útjához igazítva. Az elmúlt évtizedekben pedig űreszközöket építettünk, melyek segítségével belső működését és a napviharok ránk gyakorolt hatását próbáljuk megérteni. Ezeknek az űrszondáknak az emberi szem által nem látható hullámhosszakon készített látványos animációi is gazdagítják a filmet. (10 éves kortól)

 

 

Cosmix - hogyan legyünk űrhajósok?

Hogyan legyünk űrhajósok? ...avagy pályaválasztási tanácsadó rajzfilm iskolásoknak. A következő évtizedek űrhajósai ma még az iskolapadot koptatják és lehetséges, hogy még nincs válaszuk arra a kérdésre: "Mi leszek, ha nagy leszek?" Aki űrhajós akar lenni, rengeteg alkalmassági feltételnek kell megfelelnie, és a Nemzetközi Űrállomáson sem fenékig tejfel az élet. Mit esznek az űrhajósok? Hol alszanak? Milyen érzés a súlytalanság? És persze a mindenkit foglalkoztató nagy probléma: mi van, ha ki kell menni wc-re? (Időtartam: 15 perc, ajánlott korosztály: 10-16 éveseknek.) 

 

Elképesztő világegyetem

Meglátogatunk egy bolygót a naprendszerünk távoli fagyos sarkában, egy régvolt csillag halott maradványát, vagy épp egy szomszédos galaxist. És akármerre is tekintünk, mindenütt szélsőséges körülményekre, szédületes világokra, emberi ésszel felfoghatatlan méretekre bukkanunk. A csillagkeletkezéstől a galaxisok fejlődéséig számos különleges tény ébreszti rá a nézőt, mennyire kicsik vagyunk az univerzumban és mennyi kérdésre nincs még válaszunk. (Időtartam: 25 perc, ajánlott: 9-99 éves korig)

 

Európa útja a csillagok felé

Egy tartalmas és látványos film az európai csillagászat fejlődéséről az elmúlt 50 évben. Amióta az európai integráció gondolata felmerült, azóta létezik az igény egy, az Egyesült Államok csillagászati intézményrendszerével versenyképes kutatóhálózat kiépítésére. Ezen gondolat mentén hozták létre az Európai Déli Obszervatórium teleszkópjainak rendszerét. Melyek ezek a műszerek, mekkora teleszkópokról van szó és milyen objektumok megfigyelésére alkalmasak? A film a chilei Andok legeldugottabb csúcsaira repíti el a nézőket, oda, ahol az emberiség legmodernebb teleszkópjai kémlelik a déli égboltot. (Időtartam: 32 perc. Ajánlott: 10 éves kortól.)

 

SATELIX - Űrkutatás, műholdak, űrtechnika hétköznapi életünkben

Mire használjuk a műholdakat? A film bemutatja a első műholdakat, a GPS-, meterológiai- és kémműholdakat, és szó esik a modern Cubesat és Piko műholdakról is. A film bemutat számos eszközt és technológiát, amelyeket az űrkutatáshoz kapcsolódóan fejlesztettek ki, ám mára a mindennapjainkban is találkozunk velük. Hány műhold kering a Föld körül? Mi lesz velük, ha már nem működnek? A használaton kívüli űreszközök "űrszemétnek" számítanak. Növekvő számuk miatt egyre nagyobb gondot kell fordítanunk megfigyelésükre és begyűjtésükre is. A film a TIT Budapesti Planetárium munkatársainak közreműködésével készült. Magyar narráció: Bordi András. A szinkron a TIT Budapesti Planetáriumában készült. (Időtartam: 25 perc. Ajánlott 10 éves kortól)

 

Losing the dark

A fényszennyezés mibenlétét, környezetünkre és az emberre gyakorolt hatásait mutatja be ez az angol nyelvű rövidfilm, néhány hasznos tippet adva arra is, milyen egyszerű, de hatékony eszközökkel tehetünk annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb mesterséges fénnyel terheljük környezetünket és saját egészségünket. (Időtartam: 7 perc. Ajánlott: 10 éves kortól)

 

A látás

A Zeiss által készített film az emberi szem biológiájának titkait tárja fel a planetáriumban. Végigkövethetjük egy távoli galaxisból származó foton sokmillió fényéven átívelő útját egészen egy ifjú csillagász távcsövéig és szeméig, miközben igen látványos animációk segítségével megismerkedhetünk a szem felépítésével, valamint az idegpályákban keletkező ingerületek útjával az agy látásért felelős központjáig.  (kb. 25 perc, ajánlott: 12 éves kortól) 

 

Kozmikus eredetünk

Honnan tudják a csillagászok, milyen elemek, vegyületek alkotják a távoli csillagközi gázfelhők anyagát? Mi történik a csillagok belsejében? Hogyan keletkeznek azok az összetett molekulák, amelyek az élet alapvető építőkövei is lehetnek? Milyen információkat hordoz az univerzumon áthaladó fénysugár? Ezekre, és még sok más kérdésre a színképelemzés, vagyis a spektroszkópia ad választ. A látványos és szórakoztató film Edwin Hubble amerikai csillagásznak is emléket állít. (Időtartam: 28 perc. Ajánlott: 12 éves kortól)

 

Galaxisok 

Tudományos igényességgel megszerkesztett film, mely részletesen bemutatja a végtelennek tűnő űr "sziget-univerzumait" a galaxisokat, azok főbb típusait, kialakulásuk módját, valamint azt, hogy mi történik akkor, ha két, egyenként több százmilliárd csillagot tartalmazó hatalmas csillagváros ütközik egymással - mint ahogy a távoli jövőben a mi tejútrendszerünk is teszi majd legközelebbi szomszédunkkal, az Androméda-galaxissal. (Ajánlott: 12 éves kortól)

 

A sötét anyag nyomában

Létezik olyan anyag, amelyet semmilyen távcsővel nem tudunk megfigyelni, ugyanakkor a számítások mégis azt bizonyítják, hogy léteznie kell? Mi tartja össze a galaxisokat és az egész univerzumot? A sötét anyag kutatása még gyerekcipőben járó tudomány, de tudósok és mérnökök szerte a Földön olyan meghökkentő berendezések terveivel álltak elő, amely egy napon láthatóvá teszi majd a láthatatlant.   (Időtartam: 40 perc. Ajánlott: 12 éves kortól)

 

A kozmikus fény végzete

Nagyobb településeink környezetében a fényszennyezés olyan mértékűvé vált, hogy szinte teljesen elveszítettük a csillagokkal teleszórt égbolt látványát. Könnyen lehetséges, hogy felnő egy olyan generáció, amely ezzel az élménnyel sosem találkozik, így az emberiség szegényebb lesz közös kincsünkkel: a mesterséges fényektől nem háborgatott csillagos éggel, és mindazokkal a legendákkal, mesékkel, történetekkel, melyek a csillagokba, csillagképekbe íródtak évszázadokkal vagy évezredekkel ezelőtt. A hazai készítésű film a Zselici Csillagoségbolt-Park megszületésének körülményeiről is ejt néhány szót. (Időtartam: 20 perc. Ajánlott: 12 éves kortól)

 

A szférák harmóniája - Kepler a négyzeten

Hogan képzelték el a világegyetem szerkezetét és működését a régi korokban? Miként próbáltak összefüggést keresni az aritmetika, a geometria, a zene és a csillagászat szabályai között? Kolláth Zoltán fizikus-csillagász filmje ezen korabeli próbálkozások ismertetése mellett a Kepler-űrtávcső mérési adatiból nyert tudományos eredményeket felhasználva a csillagok belsejében végbemenő folyamatokat modellezve mutatja be azt, hogy a csillagok is "zenélnek". (Időtartam: 20 perc. Ajánlott: 14 éves kortól)

 

 

 

 

Távoli világok felé

Az Odüsszeusz űrhajó fedélzetén vagyunk. Megkezdjük körutazásunkat, melynek keretében meglátogatjuk a naprendszer bolygóit. A film részletes információkkal és űrszondás felvételekkel szolgál bolygótestvéreinkről, ezáltal jól kiegészíti a középiskolai csillagászati földrajzi ismereteket. De nem csupán a középiskolásoknak ajánlható ez az utazás, hanem az egész családnak, hiszen a felnőtteket is bőséges információval látja el a Casper Planetárium által készített ismeretterjesztő film. (Időtartam: 25 perc, ajánlott: 14 éves kortól.)