Ropolyi pihenőhely
Ropolyi pihenőhely

 

A fejlesztések a SEFAG Zrt., Verőce Megye Önkormányzatával és Verőce-Drávamente megye természetvédelmi területeinek és ökológiai hálózatának kezelésével megbízott közintézménnyel partnerségben, a „Tourism 4 All - Suhopolje-Noskovačka Dubrava és a Zselici Csillagpark természeti és kulturális értékeinek közös turisztikai fejlesztése (Projekt azonosító: HUHR/1601/2.1.2./0014)” című projekt keretében valósultak meg.

A projekt az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország 2014-2020 Együttműködési Program finanszírozásában valósul meg.  

The project is funded under the Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020.  

Projekt se financira u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

 

Újabb turisztikai attrakciókkal gazdagodott a Zselici Tájvédelmi Körzetben a Ropolyi tó és környéke. Somogy megye egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Zselici Tájvédelmi Körzetben  található Ropolyi-tó mellett elkészült a somogyi népi építészet jellegzetességeit megidéző, tornácos-nádfedeles tájház, a csónakázó tó valamint egy turisztikai információs feladatokat is ellátó természetőrház. A tó nem csak horgászásra alkalmas, tűzrakóhely, kemence, filagória és az erre vezető turistautak csalogatják a látogatókat. A tópart közelében megépült két lovaspihenő, amiknek köszönhetően a kerékpáros és a gyalogos kirándulók mellett a lovasok is megtalálják a számításukat.

A turisztikai attrakció célja a Zselic természeti és kulturális értékek bemutathatóvá tétele. A természetőrház információs központként szolgál, ahol a környék látnivalóiról, a Zselic növény és állatvilágáról, a kerékpározásra, lovaglásra valamint a gyalogos kirándulásokra is alkalmas turistautakról, a térség ökoturisztikai szolgáltatásairól és programjairól kaphatnak információkat az érdeklődők. A tájházban a Zselic kultúrtörténeti emlékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A nádtetejű tájház berendezése eredeti népi kerámiák, bútorok és más berendezési tárgyak.

Nem csak a tó és környéke gazdagodott a fenntartható fejlődésre és az ökoturisztikai szolgáltatások kínálatának szélesítésére hangsúlyt fektető beruházásokkal. A Ropolyi völgy, - ugyanúgy, mint a Csillagvizsgáló - a Zselici Csillagpark része. A csillagos égbolt látványának védelme mellett a SEFAG Zrt. nagy hangsúlyt fektet a természeti környezet minél kisebb mértékű terhelésére. Az alkalmazott környezetbarát technológiák - mint a zöld tető, szürke víz és a geotermikus energia felhasználása- a látogatóközpont működését úgy biztosítja, hogy a környezetet minél kisebb mértékben terhelje. A környezetkímélő technológiák sora újabb elemmel bővült, a Csillagvizsgáló mellett napelemes rendszer került telepítésre. A Csillagvizsgálót körülölelő parkot a természetvédelem alapelveit figyelembe véve a Zselici Tájvédelmi Körzet őshonos fa- és cserjefajaival telepítették be.

Szolgáltatások

Nem csak egyéni látogatóknak, hanem nagyobb létszámú baráti társaságoknak, iskolai és óvodai csoportoknak is újabb helyszínt biztosít a szabadidő eltöltésére.

A lovaspihenő kiváló lehetőséget nyújt a Zselicet lóháton vagy lovaskocsival bebarangolók számára, akik nemcsak megpihenni tudnak, hanem etetni és itatni is a gémeskút mellett.A helyszín gyalogos és kerékpáros túrák állomásának ugyanúgy alkalmas, mint csoportos szabadtéri programokhoz vagy iskolai foglalkozásokhoz.

Előzetes egyeztetés után lehetőség van vezetett erdei túrákon és erdőpedagógiai foglalkozásokon való részvételre is, ahol erdész szakember vezetésével tehetnek szert mélyebb ismeretekre a látogatók, megismerhetik a Zselic állat- és növényvilágának titkait. nemcsak iskolai, óvodai csoportok részére biztosítjuk ezt a lehetőséget, hanem ajánljuk baráti társaságok, munkahelyi csapatok részére is.

A Ropolyi pihenőhelyen igénybe vehető szolgáltatások árlistája: 

Információ

Kérjük, bármely szolgáltatásra vonatkozó igényét az esemény előtt legalább 4 nappal jelezze az alábbi elérhetőségek egyikén:

Telefon: 82/529-730

Email: zselic@sefag.hu

 

Ha kérdése lenne, a fenti telefonszámon vagy e-mailcímen tud velünk kapcsolatba lépni.

 

 

Ropoly megközelítése

GPS: N 46.243995  E 17.77592

A Ropolyi pihenőhely Kaposvár központjától 25 km-re délre található. Onnan két útvonalon közelíthető meg:

1. A Kaposvárt és Szigetvárt összekötő 67-es főúton haladva, amennyiben Kaposvár felől érkezünk, akkor Simonfa település után 2,5 km-re (az emelkedőt követően) a főútról jobbra nyíló, jól láthatóan kitáblázott erdei bekötőúton.  A Szigetvár felől érkezőknek Bőszénfa után 2,6 km-re kell balra bekanyarodni ugyanitt. A Ropolyi tó a főúttól 7 km-re található.

2. A Kaposvár-Szenna-Zselickisfalud útvonalon a Zselickisfalud előtti erdei úton balra. A tó távolsága a főúttól 7,5 km.

A Ropolyi pihenőhely és a Zselici Csillagpark tömegközlekedéssel nem érhető el. Legközelebbi buszmegállók Zselickisfaludon, ill. a 67-es út mentén találhatók, ahonnan még 6-8 kilométeres séta vár a túrázókra.