A Zselic

A Zselic

image align left

A Zselic mintegy 1200 km² kiterjedésű, 45 települést magában foglaló tájegység a Dél-Dunántúlon, nagyobb része Somogy, kisebb része Baranya megye területén fekszik. E páratlan szépségű környék nevét – egyes források szerint – a honfoglalás-kori szláv lakosságtól kapta, tőlük ered ugyanis az a „zselod”, makkot jelentő szó, amely az itt őshonos tölgyre utal, és arra, hogy egykor jelentős volt itt a makkoltató sertéstartás.

Ezt a méltatlanul kevéssé ismert tájat elsősorban a sajátos klímája és az emiatt kialakult kivételes élővilága teszi egyedülállóvá. A tél és a nyár is enyhébb itt, a csapadék mennyisége pedig magasabb környezeténél. Jellemzőek (a dombvidéki sajátosságok ellenére) a hegyvidéki fajok, ugyanakkor a mediterrán területekre jellemző növényeket és állatokat is megfigyelhetjük. Csak itt, a lösz alapkőzeten kialakult zselici dombok között alkot társulást a hegyvidékekre jellemző bükk a délies elterjedésű ezüsthárssal.

Tavasszal, még lombfakadás előtt virágszőnyegre lelhet itt a látogató. A tömegesen nyíló hóvirágokat a kankalinok, szellőrózsák és keltikék színesítik. Egy-egy illatfelhőbe burkolózó boroszlánbokron túl pedig megcsodálhatjuk a kakasmandikót, mely a legnagyobb számban épp a Zselicben virágzik. Ilyenkor a tócsák is megelevenednek, vizükben a sárgahasú unkák nászra készülnek. Másutt a rengeteg fa- és cserjefaj nyújt változatosságot, melyek közül a nyári melegben az ezüsthárs már messziről mutatja a fénylő levélfonákait. A fűszeres illatú erdő csöndjét mozgalmas madárdal telíti. Naplemente után a szentjánosbogarak fénye villan, közben reggelig a macskabaglyok rikoltoznak. Őszi napfényben a levelek színei káprázatos világot teremtenek a domboldalakra tévedt szemeknek. Az élményt a harkályok dobolása tesz igazán izgalmassá. Télen a hó alól is előtűnnek az örökzöld csodabogyóbokrok, rajtuk piros terméseikkel. A szerencsés látogató találkozhat a fenséges gímszarvasbikával, őzekkel vagy a feje fölött köröző ragadozó madarakkal.

A flóra és a fauna sokszínűsége mellett a kulturális értékek is hazánk legértékesebb turistacélpontjai közé emelik a Zselicet. Szennán található ugyanis hazánk első Európa Nostra-díjas falumúzeuma, amelynek különlegessége, hogy a jellegzetes belső-somogyi és zselici házakat egy élő falu közepébe telepítették.

Négy évszak a Zselicben:

image circled
image circled
image circled
image circled