Nyári hullócsillagok – a Perseidák és a többiek
Nyári hullócsillagok – a Perseidák és a többiek

Sokan várják augusztus közepét, amikor sok-sok hullócsillagot, meteort láthatunk az éjszakai égbolton. Bár sötétedés után egész évben láthatunk hullócsillagokat településeink fényeitől távol, mégis ez a nyár végi csillaghullás a legismertebb. Sokan a máglyahalált halt Szent Lőrinc mennyből visszahulló könnyeiként ismerik ezt a meteorrajt, míg ókori görög-római mondák szerint a földet teszik termékennyé ezek az isteni eredetű hullócsillagok. Ezek a meteorok az égbolt majdnem bármelyik részén felbukkanhatnak, ám látszólag mind a Perseus csillagkép irányából érkeznek. Ezért őket Perseidáknak, Perseus fiainak nevezik. 

Mik is ezek a Perseida hullócsillagok? Csillagok egyáltalán?

Természetesen nem csillagok. Ilyenkor, július végén és augusztusban a Föld a Naprendszernek azon a részén halad át, amit a Swift-Tuttle üstökös magjának jeges felszínéről elszabadult porszemcsék, borsóméretű kavicsok népesítenek be. A törmelékfelhő elemeit, meteoroidokat látjuk felvillanni, megsemmisülni a Föld légkörében kb. 30-50 kilométeres felszín feletti magasságban hullócsillagként. A nagy sebességgel érkező apró testeket a földi légkör molekulái lelassítják, felforrósítják. Az Esthajnalcsillagnál, vagyis a Vénusznál fényesebb meteorokat tűzgömbnek nevezzük. Részletesebb leírást a Vega Csillagászati Egyesület honlapján itt, valamint a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján itt találhatnak (a lap alsó részén).

Az év más időszakaiban is megfigyelhetünk meteorrajokat. A legtöbb meteorraj üstökösöktől származik, mint pl. szintén júliusi-augusztusi, vagyis a Perseidákkal egyidőben megfigyelhető Déli Delta Aquaridák és az Alfa Capricornidák a P/2008 Y12 (SOHO), ill. a 169P/NEAT üstökösöktől, de akkor is keletkezhetnek meteoroidok, amikor aszteroidák, több méteres, kilométeres sziklák vagy akár nagyobb testek ütköznek egymásnak. Ilyen lehet az augusztus elejétől végéig tartó Kappa Cygnidák meteorraj is, ami a 2008 ED69 jelű kisbolygótól származik vélhetően. Ezek a meteorrajok rendre a Vízöntő (Aquarius), a Bak (Capricornus) és a Hattyú (Cygnus) csillagképek irányából érkéznek, és maximumuk idején pár hullócsillagot hoznak óránként.

Mikor, honnan, hogyan láthatom őket?

Már július végén észlelhettük az első Perseidákat, de augusztus végéig (kb. 24-ig) bármelyik tiszta éjszakán megpillanthatjuk őket. A legtöbb meteort, a fényjelenségeket, éjfél után figyelhetjük meg. Ez a csúcshoz közeli éjszakákon (11-13.) az óránkénti ötvennél is több lehet, de ezeken az estéken éjfél előtt is több tucat meteort láthatunk. Elméletileg. Szerencsére 2023-ban a Perseidák maximuma az újhold előtti napokra esik, amikor a Hold fénye nem zavarja a megfigyeléseket, és akár a halványabb hullócsillagokat (és a halványabb csillagokat, a Tejutat!) is láthatjuk. 

A nyári időszakban nem csak a Perseidákban gyönyörködhetünk. A Déli Delta Aquaridák vagy az Alfa Capricornidák meteorrajok maximuma július végére esik. Ezek ugyan jóval kevesebb hullócsillagot hoznak, de azok igazán látványosak lesznek, várhatóan még a telihold ellenére is láthatjuk őket. Mind a három meteorraj tagjait megfigyelhetjük augusztus első hetében.   

A csillaghullást szabad szemmel, távcsövek nélkül figyeljük meg. A legfényesebb meteorokat akár városokból is láthatjuk, csak olyan helyet kell keressünk, ahova nem világítanak lámpák. A legtöbb Perseida megfigyelésére leginkább mesterséges fényektől mentes, védett területek, például a somogyi erdők alkalmasak. A csillagvizsgáló környéke is megfelelő, bár tapasztalatunk szerint ott nagyon nagy lesz a zsúfoltság ezeken az estéken. A közelünkben, az út mentén több megfigyelésre alkalmas pont is található. A Ropolyi tó és a fűrész gyakorló pályák mellett (itt padokat is találnak). Természetesen, tőlünk távolabb is akad számos “jó hely”.

A megfigyelés fő feltétele a tiszta ég. Ha felhős az ég, akár ha csak vékony felhőzet lesz felettünk, már semmit vagy sokkal kevesebbet látunk a csillaghullásból. Csak a fényesebb meteorokat észlelhetjük, amelyeket a Zselicen kívülről is láthatunk.

A csillaghullás sosem tűzijáték, más élmény. A csillaghullás-les, a meteorok észlelése hosszú program. Ezért célszerű kényelmes, hátradönthető támlájú székeket, plédeket, polifoamot az autóba bekészíteni. Esetleg némi enni- és innivalóról is érdemes gondoskodni.

A Perseida meteorraj maximumának környékén (augusztus 10-13.) a Csillagvizsgáló előtti téren regisztráció nélkül, ingyenesen látogatható programot tartunk, ahol csillagász kollégánk bemutatja a nyári égboltot, csillagképeit, és persze a Perseida meteorrajt is. Akik ebben az időszakban nem járnak a Zselic környékén, azoknak ajánljuk az ország több pontján megrendezett esti programokat: Egy hét a csillagok alatt.

 

kép: Schmall Rafael