Augusztusi hullócsillagok – a Perseidák meteorraj
Augusztusi hullócsillagok – a Perseidák meteorraj

Sokan várják augusztus közepét, amikor sok-sok hullócsillagot, meteort láthatunk az éjszakai égbolton. Bár sötétedés után egész évben láthatunk hullócsillagokat településeink fényeitől távol, mégis ez a nyár végi csillaghullás a legismertebb. Sokan a máglyahalált halt Szent Lőrinc mennyből visszahulló könnyeiként ismerik ezt a meteorrajt, míg ókori görög-római mondák szerint a földet teszik termékennyé ezek az isteni eredetű hullócsillagok. Ezek a meteorok az égbolt majdnem bármelyik részén felbukkanhatnak, ám látszólag mind a Perseus csillagkép irányából érkeznek. Ezért őket Perseidáknak, Perseus fiainak nevezik. Részletesebb leírást a Vega Csillagászati Egyesület honlapján itt, valamint a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján itt és itt találhatnak (a lapok alsó részén).

Mikor, honnan, hogyan láthatom őket?

Már július végén észlelhettük az első Perseidákat, de augusztus végéig bármelyik tiszta éjszakán megpillanthatjuk őket. A legtöbb meteort, a fényjelenségeket, éjfél után figyelhetjük meg. Ez a csúcshoz közeli éjszakákon (11-13.) az óránkénti ötvennél is több lehet, de ezeken az estéken éjfél előtt is több tucat meteort láthatunk. Szerencsére 2021-ben, a Perseidák maximuma újhold utáni időszakra esik, amikor a Hold fénye nem zavarja a megfigyeléseket, a halványabb hullócsillagokat (és a halványabb csillagokat, a Tejutat!) is láthatjuk a Zselicben derült éjszakákon. 

A csillaghullást szabad szemmel, távcsövek nélkül figyeljük meg. A legfényesebb meteorokat akár városokból is láthatjuk, csak olyan helyet kell keressünk, ahova nem világítanak lámpák. A legtöbb Perseida megfigyelésére leginkább mesterséges fényektől mentes, védett területek, például a somogyi erdők alkalmasak. A csillagvizsgáló környéke is megfelelő, bár tapasztalatunk szerint ott nagyon nagy lesz a zsúfoltság ezeken az estéken. A közelünkben, az út mentén több megfigyelésre alkalmas pont is található. A Ropolyi tó, a fűrész gyakorló pályák mellett (itt padokat is találnak), ill. a csillagvizsgáló és a Hotel Kardosfa közötti tisztáson is le tudnak telepedni. Természetesen, tőlünk távolabb is akad számos “jó hely”.

A megfigyelés fő feltétele a tiszta ég. Ha felhős az ég, akár ha csak vékony felhőzet lesz felettünk, már semmit vagy sokkal kevesebbet látunk a csillaghullásból. Csak a fényesebb meteorokat észlelhetjük, amelyeket a Zselicen kívülről is láthatunk.

A csillaghullás nem tűzijáték, más élmény. A csillaghullás-les, a meteorok észlelése hosszú program. Ezért célszerű kényelmes, hátradönthető támlájú székeket, plédeket, polifoamot az autóba bekészíteni. Esetleg némi enni- és innivalóról is érdemes gondoskodni.

Mik is ezek a hullócsillagok? Csillagok egyáltalán?

Ilyenkor, július végén és augusztusban a Föld a Naprendszernek azon a részén halad át, amit a Swift-Tuttle üstökös magjának jeges felszínéről elszabadult porszemcsék, borsóméretű kavicsok népesítenek be. A törmelékfelhő elemeit, meteoroidokat látjuk megsemmisülni a Föld légkörében kb. 30-50 kilométeres felszín feletti magasságban hullócsillagként. Az Esthajnalcsillagnál, vagyis a Vénusznál fényesebb meteorokat tűzgömbnek nevezzük.

Az év más időszakaiban is megfigyelhetünk meteorrajokat. A legtöbb meteor üstökösöktől származik, de sok esetben akkor keletkeznek meteoroidok, amikor aszteroidák, több méteres vagy akár kilométeres sziklák, egymásnak ütköznek vagy akár a Hold, vagy a Mars felszínébe csapódnak.

 

kép: Schmall Rafael