Februári üstökösmegfigyelés
Februári üstökösmegfigyelés

Frissítés: sajnos az időjárás miatt a január 25. és 26. bemutatókat nem tudjuk megtartani. A telihold utáni időszakban, február 8. és 9. este 18 órára hirdetjük meg a következő időpontokat. A részleteket hamarosan pontosítjuk.

 

 

Fotó: Schmall Rafael

 

2023 első csillagászati érdekessége a C/2022 E3 (ZTF) jelű üstökös megfigyelhetősége lesz. Az égitestet tavaly márciusban fedezték fel a kaliforniai Palomar hegyen folyó Zwicky Transient Facility program keretében (innen a ZTF a nevében). Az üstökös a Naprendszer belső része felé haladva egyre fényesebbé vált, majd 2023. január 12-én elérte pályája Naphoz legközelebbi pontját. Azóta folyamatosan távolodik a Naptól, de február 2-ig közeledik a Földhöz! Január legvégén, február legelején lesz a legfényesebb a Földről nézve, amikor kb. 43 millió kilométerre lesz tőlünk. Elképzelhető, hogy szabad szemmel is észlelhető lesz ekkor, ugyanis várható fényessége a halványabb, nehezen megfigyelhető csillagokéhoz hasonló lesz.

Bár a szabad szemes észlelése elég bizonytalan (ld alább), az üstökös pár héten keresztül megfigyelhető távcsővel. Mi a földközelség előtti héten próbáljuk majd megmutatni az üstököst. Január 25. és 26. este, nyitvatartás után - járdacsillagászat keretében, ill. január 27-én a szokásos péntek esti távcsöves programunkon bemutatjuk az üstököst, ha az időjárás megengedi. A kevesebb holdfény miatt ez a hét szerencsésebb választás szerintünk, mint február 2. környéke - várhatóan szebb látványt nyújt az objektum. Lehet, azért is szerencsésebb választás, mert ugyan az üstökös látszó fényessége kicsivel kisebb még, de a Naphoz még közelebb lesz, ezért talán látványosabb lesz a képe. Persze a fényesség értékek csak becsültek, akár még változhat is a helyzet.

Terveink szerint január 25-én és 26-án este 20 óra körül, derült időben, a csillagvizsgáló előtti téren egy kolléga megmutatja távcsővel az üstököst, és valószínűleg más objektumokat is. A program pontos kezdési időpontját hamarosan közzétesszük. Kérjük, az időpontok előtt érdeklődjön nyitva tartási időben telefonon, hogy mire számíthatunk a kérdéses estéken! A programra belépőjegyet nem kell váltani, de kérjük, jelezzék előre részvételi szándékukat! Felhívjuk figyelmüket, hogy a bemutató idején a csillagvizsgáló épülete zárva lesz, így sem melegedni, sem WC-re nem tudnak bejönni. Borult időben a bemutató elmarad.

Január 27-i programunk 20:30-kor kezdődik. A részvétel regisztrációhoz kötött, a belépőjegy 2500 Ft/fő. További információkat honlapunkon talál, ill. regisztrációkor megküldjük emailben.

Ha ezeken a napokon jók a tapasztalataink, az üstökös látványos távcsővel megfigyelve, akkor lehet szervezünk további programokat is. Ha lehetséges, még a február 3-i esti távcsöves bemutatón is megmutatjuk az üstököst.

 

Merre keressük az üstököst, ha magunk szeretnénk megfigyelni?

Keresőtérképeket találnak a Vega Csillagászati Egyesület oldalán, a space.com oldal egyik cikkében. Talán a legjobb térképeket itt találják, az üstökös várható fényességével, Földtől mért távolságával, stb. együtt. Január legvégén, február legelején a Sarkcsillag környezetében kell az üstököst keresni. Érdemes korábban is próbálkozni, mert addigra elég erős holdfény megnehezíti az észlelést. Derült eget kívánunk a megfigyelésekhez!

 

A szabadszemes megfigyelhetőségről, avagy az „év üstököse” típusú hírekről

Az üstökös pompásan néz ki képeken. Talán sokan emlékeznek a 2020-as NEOWISE (C/2020 F3) üstökösre. A C/2022 E3 közel sem lesz olyan látványos. Idézhetjük a National Geographic januári égi jelenségeket ajánló cikkét, de itt a fent is idézett VCSE cikkből egy részlet.

"Az üstökös várt, előre jelzett fényessége 5,4 magnitúdó, ami 1,1 magnitúdóval fényesebb*, mint a szabad szemmel, jó égről, holdtalan, derült, fényszennyezés-mentes éjszakán látható leghalványabb csillagok fényessége. Ez alapján akár szabad szemmel is látható lesz különlegesen jó szemű megfigyelőknek különlegesen jó égboltról. (Aki azonban az ennél is fényesebb, 3,4 magnitúdós Androméda-ködöt sem látja meg jó égen szabad szemmel, ne reménykedjen ennek az üstökösnek a szabadszemes észlelésében! Aki viszont az 5,7 magnitúdós Triangulum-galaxist képes meglátni szabad szemmel – az ilyenek már kevesen vannak -, az ezt az üstököst is szabad szemmel észlelheti.) Sokkal valószínűbb, hogy nagyon kevesen láthatják majd szabad szemmel ezt az üstököst 2023-ban (már ha egyáltalán valaki), ellenben binokulárokkal (kézi látcsővel) lehet észlelni már városokból is! Összességében nagyon valószínűtlen, hogy szabadszemes objektum legyen a többségnek, pláne a laikusoknak. Ennek oka, hogy az üstökös összfényessége várhatóan hiába lesz a szabad szemmel látható leghalványabb csillagnál nagyobb, de ez nagyobb területen fog eloszlani, így a felületi fényessége pici lesz."

 

* Az 1 magnitúdó különbség fizikailag, csillagászati méréskor kb. két és félszer fényesebb/halványabb égitestet jelent. Azonban az emberi érzékelés ennél bonyolultabb, kevésbé egzakt, így számunkra ez "valalmivel" fényesebb/halványabb égitestet jelent csak.